HDR Handleiding – Deel 3

 

HDR-handleiding navigatie

Je bent op pagina 3 van 3. Je kunt teruggaan naar pagina 1 of pagina 2.

Geavanceerde technieken – Stap 1 – Photoshop feest

Wat? Je bent niet goed in Photoshop? Eerst zeg je dat je er niet van houdt om statieven te dragen, en nu zeg je me dat je liever niet Photoshop gebruikt. Wat zou je hiervan zeggen… laten we je eens wat meer uit je “comfort zone” halen, goed? Dat is wat goede vrienden goed kunnen… je een duwtje in de rug geven om je beter te maken. Als je alleen maar dingen blijft doen waar je vertrouwd mee bent zul je nooit beter worden en nieuwe dingen ontdekken, toch? Dus komop… laten we beginnen… Photoshop gebruiken is een feest.

Zoals je misschien al gezien hebt, Photomatix is geweldig, maar het heeft waarschijnlijk delen van de foto verslechterd, die we nu weer moeten herstellen.

HDR Handleiding

Vier dingen zijn het waard om opgeschoond te worden... kleine dingen die belangrijk voor me zijn.

Dit is, in het kort, wat we gaan doen:

 • Importeer alle originele foto’s plus de .JPG die we net gemaakt hebben in Photomatix
  • Bedenk dat het eigenlijk overkill is om ze allemaal te importeren – na verloop van tijd zul je alleen die foto’s importeren die je nodig hebt, zoals je zult zien.
 • Herstel de delen die slecht zijn via “Masking” van sommige originele foto’s.
 • Verscherp de afbeelding, omdat Photomatix het een beetje verzacht heeft.
 • Herstel de ruis. Ruis is niet altijd een probleem, maar het komt soms naar boven in nachtopnames van tijd tot tijd.
HDR Handleiding

Nadat alle lagen zijn toegevoegd aan Photoshop.Je kunt zien dat ik de getonemappedte Photomatix foto in de bovenste laag heb gezet.

Hoeveel originele foto’s moet je in Photoshop openen? Het hangt ervan af hoeveel ervan je wilt mengen. In dit geval importeer ik er vijf. We zullen ze waarschijnlijk niet allemaal gebruiken, maar we hebben veel opties voor het repareren van slechte delen. Er zitten elementen in elke foto die ik misschien in de getonemappede versie wil mengen.

Trey’s Ontegenzeggenlijke Waarheid van HDR-fotografie #34: Als je overdag fotografeert en er is een mooie blauwe lucht dan zal het HDR-proces je lucht er grijs en gevlekt laten uitzien en mogelijk een halo produceren die kijkers in elkaar laat krimpen en huilen. Als je dit niet repareert in Photoshop door de oorspronkelijke lucht er in te mengen voordat je de foto upload om aan je vrienden te laten zien,
dan zijn ze misschien je vrienden niet meer.

Okee, laten we verder gaan. Misschien moet je nog even een nieuwe kop koffie of een glas rode wijn gaan halen… de zaken staan op het punt nog veel sappiger te worden.

Stapelen en uitlijnen van de foto’s

Kijk eens in de schermafdruk hieronder naar de rechter benedenhoek naar de lagen. Je ziet de zes lagen daar. Ik heb het Photomatix-resultaat in de bovenste laag geplaatst en de andere vijf eronder. De volgorde maakt niets uit. Merk op dat als je meer gevorderd raakt je niet alle originelen opent. Mogelijk is één of twee wel genoeg.

High Dynamic Range Handleiding

Ingezoomd op het lagen-paneel. De bovenste is de zichtbare laag en de lagen kunnen verplaatst worden door te slepen.

Om de foto’s te importeren zijn er een aantal mogelijkheden, zoals met alles in Photoshop! Als je onderstaande opsomming leest ga ik ervan uit dat je een beginner bent, dus ik probeer het zo simpel mogelijk uit te leggen!

 • Als je Adobe Bridge hebt kun je alle foto’s selecteren, dan naar Tools>Photoshop…>Load Files into Photoshop Layers… gaan en voila, ze staan allemaal in één Photoshop venster!
 • Nadat je alle foto’s hebt geopend in Photoshop heb je meerdere vensters open. Je kunt ze dan een voor een kopiëren en plakken in hetzelfde foto-document. Dat zorgt ervoor dat je lagen krijgt. Daarna kun je de lagen verslepen om ze in de volgorde te plaatsen die jij wil.

Stap 2 – Maskeren – Raak niet bahahang

Wat is maskeren? Maskeren zorgt ervoor dat je een lagere laag door de laag erboven laat zien. Je kunt dat 100%, 50%, of hoeveel je maar wil doen.

Je doet dit met een “borstel”. Door het oppervlak en de “doorschijnendheid” van de borstel te veranderen kies je waar en hoeveel je laat doorschijnen.

High Dynamic Range Handleiding

Dit zijn de delen die ik wil maskeren. Ik wil het deel in het geel donkerder maken omdat ik vind dat het te licht uit Photomatix kwam.

HDR Handleiding

Een close-up van de lagen en het masker. De witte vierkant is het masker en het gekriebel erin geeft aan waar de bovenste laag de de laag eronder laat doorschijnen.

Hierboven kun je een klein wit vierkantje zien met wat grijs gekriebel erin. Die witte vierkant is het masker en dat is gemaakt door op de laag te klikken en dan op het kleine icoontje onderaan te klikken dat eruitziet als een rechthoek met een witte stip in het midden.

Hier zijn meer specifieke stappen om een masker te maken en de laag eronder te laten doorschijnen:

 • Klik op de bovenste laag (de laag waar je de andere laag doorheen wilt laten schijnen)
 • In het Menu, ga naar Layer > Create Layer Mask > Reveal All.
 • Kies de Penseel/Brush tool (of druk op B).
 • Bovenin het scherm staan twee dingen die aangepast moeten worden:
  • “Opacity” – Zet deze op 30%. Dit geeft aan hoe hard je op de borstel drukt om door te drukken naar de laag eronder. Meerdere keren schilderen met de Penseel tool zorgt dat het percentage omhoog gaat… Als je tien keer ofzo over dezelfde plaats gaat ben je op 100% doorzichtigheid!
  • Penseel – Klik op de dropdown en stel de grootte van de borstel op 100. Je gaat deze grootte continu veranderen, afhankelijk van wat je wilt!
   • Snelle Tip – om de grootte van de Penseel snel aan te passen gebruik je de rechte haakjes ( [ en ] )
 • Nu je het masker hebt gemaakt zie je een kleine wit vakje in die laag rechtsonder. Zie je het? Klik op het kleine witte vakje want DAT representeert het masker.
 • Zorg dat je gekozen kleur ZWART is.
 • Begin met de Penseel te gebruiken op de foto. Elke veeg maakt die laag 30% meer transparant. Als je steeds weer over hetzelfde deel heengaat kom je uiteindelijk op 100%, zodat je de laag eronder helemaal ziet.
 • Bonus Tip: Ben je nog HELEMAAL in de war over Maskeren? Dit gebeurt vaker door mijn slechte beschrijving. Ik stel voor je deze mooie YouTube Video over Maskeren kijkt (denk eraan dat ik deze video niet gemaakt heb).

Lagen samenvoegen

Als je klaar bent met de twee lagen te maskeren, gebruik dan Merge Layers in het menu of druk op Command (Ctrl op een PC) E om de lagen samen te voegen.

Ik ga hiermee door gebied na gebied totdat ik een foto heb die me blij maakt.

Stap 3 – Verscherpen

Het voorgaande HDR-proces kan wat van het detail en contrast uit de foto halen. Heb je wel eens foto’s gezien die er een beetje flets uitzien of te schilderachtig? De manier om dat terug te bregen is om Unsharp Mask te gebruiken (gratis beschikbaar in Photoshop) en zoiets als Topaz Adjust hieronder.

In de schermafbeelding heb ik een paar van mijn favoriete presets aangegeven. Nadat ik een preset kies, zal ik meestal de schuifbalken iets verplaatsen om het effect dat ik wil hebben te bereiken.

 • Topaz Adjust – Je kunt het krijgen op de Topaz Website. I heb een Topaz Adjust Review hier op de site als je er meer over wil lezen. Als je je iets meer kunt veroorloven, raad ik je aan om de hele Topaz Photoshop Bundle te kopen, want er zitten nog meer leuke dingetjes bij!
Topaz Adjust

Het is belangrijk om de delen van de foto die mogelijk overbelicht zijn door het HDR-proces te herstellen.

Stap 4 – Ruisvermindering

Je zult merken dat je waarschijnlijk een hoop ruis in het eindresultaat hebt. Het HDR proces does dit… het is een onfortuinlijk neveneffect, maar gemakkelijk om op te schonen.

Ik zal niet ingaan op de hele beschrijving van Noiseware, maar je bent van harte welkom om mijn Noiseware Review te lezen.

Het enige wat ik je echt wil laten zien is de volgende schermafbeelding. Ik bedoe, hou je me voor de gek? De enige tip die ik nog kan toevoegen, is om een duplicaat-laag te maken van je eindproduct voor je iets met ruisvermindering gaat doen. Het zorgt misschien dat er details verloren gaan die je best goed vindt, en die kun je dat weer met de maskeer-trucs van hierboven terughalen en de details en ruis naar eigen inzicht gebruiken in je eigen kunstwerk.

Zoals je hieronder kunt zien kan het helpen om je eindproduct er wat meer gladjes uit te laten zien.

 • Noiseware Professional  -  je kunt online de Full Suite voor Windows of de Full Suite voor Mac bestellen.  Of, je gaat gewoon naar de Imagenomic website en kiest voor Noiseware Professional.
  • Let op:  Nadat je op “Proceed to Checkout” klikt, gebruik dan de Imagenomic Coupon Code “STUCKINCUSTOMS” om nog meer geld te besparen!
Ruisvermindering

Noiseware is geweldig voor ruisvermindering - kijk gewoon naar het resultaat!

Other Tools

Now that you are done with that, here are some other tools that I recommend. These are part of my workflow, and I recommend you get these and play with them all!

 • Nik Software – Nik makes a great suite of tools I recommend. Use the Coupon Code of “STUCKINCUSTOMS” to save the most amount of money. You can get it from the Nik Software website. I have a full Nik Review here on the site for more info.
 • OnOne Software – This is another great suite of powerful tools that I use a lot. Use the Coupon Code “STUCKINCUSTOMS” to save the most amount of money when ordering from the onOne Software website. I have a full review of the OnOne Plugin here on the site for you.
 • Lucis Pro – I’ve also started using Lucis Pro more and more. It’s a lot like LucisArt, but it’s even better. I’ve written a Lucis Pro Review and a Lucis Tutorial here on the site, which maybe you can save for later. The same coupon code for LucisArt applies here of “TREYRATCLIFF”. She tells me it’s the best one available.

Ander gereedschap

Nu je daar mee klaar bent, hier zijn nog wat andere tools die ik kan aanbevelen. Ze zijn onderdeel van mijn workflow, en ik raad je aan ze aan te schaffen en ermee te spelen!

 • Nik Software – Nik maakt een geweldige set van tools die ik kan aanraden. Gebruik de Coupon Code “STUCKINCUSTOMS” om een hoop geld uit te sparen. Je kunt het vinden op de Nik Software website. Ik heb een Nik Review hier op de site als je meer info wilt.
 • OnOne Software – Dit is een andere set van indrukwekkende tools die ik veel gebruik. Gebruik de Coupon Code “STUCKINCUSTOMS” om zoveel mogelijk geld uit te sparen als je besteld op de onOne Software website. Ik heb een review van de OnOne Plugin hier op de site voor jou.
 • Lucis Pro – Ik ben ook Lucis Pro steeds meer en meer gaan gebruiken. Het lijkt veel op LucisArt, maar het is nog beter. Ik heb een Lucis Pro Review en een Lucis Handleiding geschreven hier op de site, die je misschien voor later kunt bewaren. Je kunt dezelfde coupon-code als voor LucisArt gebruiken, namelijk “TREYRATCLIFF”. Ze zegt dat het de beste is die er is.

Bonus Stap – Een enkel RAW-bestand aanpakken

In Photomatix kun je heel simpel een enkel RAW-bestand openen en meteen naar Tone Mapping gaan! Als je een Mac gebruikt kun je simpelweg je RAW-bestand slepen en loslaten op de Photomatix applicatie. Dit is een nieuwe eigenschap en een welkome tijdsbesparing… Je krijgt alleen een kleine waarschuwing dat dit geen echte HDR-afbeelding is (een pseudo-HDR-afbeelding), maar dat kun je negeren.

Mensen vragen me elke keer of het beter is om één of meerdere RAW-bestanden te gebruiken. Nou, soms heb je niet de keuze als je onderwerp beweegt… maar het resultaat kan mooi zijn in beide gevallen. Voor de goede orde, ik maak altijd meerdere belichtingen als het mogelijk is.

Meer…

Dat is een uur van je leven dat je nooit meer terug krijgt, maar laten we hopen dat je een paar goede herinneringen gevormd hebt en vaardigheden om er nog meer te vormen. Veel geluk en dankjewel voor al je commentaar en feedback. I heb momenteel 65.000 ongelezen e-mails in mijn fotografie-mailbox, dus mijn verontschuldigingen als ik niet antwoord… ik heb gewoon niet genoeg tijd ben ik bang. Maar bedankt voor al jullie commentaar en steun! Ik hoop dat jullie allemaal evenveel plezier hebben met HDR als ik – nogmaals, veel geluk ermee!

Video Preview van de HDR Video Handleiding

Volg de link naar de HDR Video Handleiding om ervaringen te zien van anderen en meer te ontdekken!

De Post-Processing en HDR Video Handleiding

Al mijn produkten hebben een 100% geld-terug-garantie, dus dit is zonder risico. Zoals altijd, als je vragen hebt, stel ze gerust via support@stuckincustoms.com.

Add to Cart

$97

Best Value – Total Package with Bonus!

 • Full access to private Clubhouse forums
 • BONUS! Free copy of the Top 10 Mistakes in HDR Processing eBook!
 • Over 130 RAW Working Files
 • 11.5 hours of video instruction
  • 9 classes – See below for topics
  • Fully downloadable & Immediately available
Add to Cart

$96

Total Package

 • Full access to private Clubhouse forums
 • Over 130 RAW Working Files
 • 11.5 hours of video instruction
  • 9 classes – See below for topics
  • Fully downloadable & Immediately available
Add to Cart

$87

Basic Package

 • 11.5 hours of video instruction
  • 9 classes- See below for topics
  • Fully downloadable & Immediately available

HDR eBook

Het is eindelijk beschikbaar! Het is een van vele boeken die je kunt vinden op Flatbooks.com.

Add to Cart $9.97- Top 10 Mistakes in HDR Processing, and How to Fix Them

 • Hoe vind en corrigeer je de meest voorkomende fouten in HDR processing
 • Niveau: Beginner & Gemiddeld
 • Om de 10 meest voorkomende fouten te laten zien, gebruik ik 10 van mijn eerste foto’s waarin ik afgrijselijke fouten heb gemaakt
 • Gaat je jaren van hoofdpijn en zoeken naar antwoorden besparen!
 • Bonus Editie: 55 pagina’s lang
 • Bonus Editie: Finishing Touches bij een HDR Foto inclusief extra kleurcorrectie en voorbeelden van selectief verscherpen.

PayPal and Credit Cards

Nederlandse vertaling

Deze Nederlandse vertaling is gemaakt door Patrick Ahles. Patrick schrijft af en toe op zijn blog, en je kunt hem volgen op Twitter en Google+. Foto’s kun je zien op Flickr.

Welcome to STUCK IN CUSTOMS Welcome to my travel photography blog!
Enjoy the daily photos, tips, tutorials & more!
Newsletter Sign Up
The Most Beautiful Newsletter Ever!


x
 • © 2004 - 2014, SIC Media, LLC. All Rights Reserved.