HDR Handleiding – Deel 2

HDR Handleiding Navigatie

Je bent nu op pagina 2 van 3. Je kunt terug naar pagina 1 of vooruit naar pagina 3)

Stap 2: Koop stiekem wat apparatuur zodat je wederhelft niet teveel vragen stelt

Om een HDR-afbeelding te maken heb je een camera nodig die:

 • opnames kan maken in “Auto-bracketing mode” of “Auto-exposure mode”
 • of, opnames kan maken in RAW (je kunt ook een HDR-afbeelding maken van één enkele RAW-opname)

Ik praat over mijn HDR-Camera-uitrusting hier op de site, die meer georganiseerd is dan het volgende Hawthorneske gebazel. Die uitrusting-pagina geeft een lijst van allerlei goede aanbevelingen als je net begint, en zelfs als je wat meer wilt dan je nu hebt.

Alhoewel je een goede HDR kunt maken van een enkel RAW-bestand, raad ik je aan om een camera te gebruiken die “autobracketing” ondersteund. Autobracketing betekent dat je camera minimaal 3 foto’s achter elkaar kan maken, ieder met een andere belichting. Soms heet het “Exposure Bracketing”. Als je nu door de menu’s van je camera aan het zoeken bent, kijk dan naar het woord Autobracketing en misschien naar getallen als -2, 0, +2. Als je een DSLR-camera hebt, dan heb je deze mogelijkheid waarschijnlijk ook.

Welke apparatuur heb ik? Iedereen vraagt me dat altijd, met het idee, “Zo, jij moet een mooie camera hebben!” Tja, ik heb inderdaad mooie camera’s (een Nikon D3X en een D3S als backup), maar veel van mijn beste foto’s zijn genomen met mindere Nikons. Ik ben ook niet wat je een “hardcore hardware” man zou noemen – ik gebruik apparatuur om de natuur aan mijn wil te onderwerpen, en ik kan hetzelfde werk doen met zo goed als alle apparatuur. Ik heb nu zoveel “high-end” apparatuur omdat ik nu de subtiele verschillen kan zien… om de een of andere reden kan ik het goedpraten om heel veel geld uit te geven voor kleine verbeteringen in de afbeeldingen. Ik rechtvaardig veel vage dingen in mijn leven, maar dat doe jij ook, dus waarom zou je camera-uitrusting daar niet aan toevoegen?

Ik begon met een Nikon D70. Daarna gebruikte ik de D2X voordat ik overstapte naar de D3X die nu mijn leven vult als een mooi lied. Daarnaast gebruik ik vier lenzen. Nogmaals, voor details over de lenzen, bekijk de HDR-Camera sectie.

Wat statieven betreft, ik heb een heel grote met een superglad roterende dikke kop. Ik had hiervoor een kleiner statief, maar die was veel te wankel. Je moet een goed stevig statief hebben. Wat? Je wilt geen statief ronddragen? Komop… als je naar buiten gaat om mooie foto’s te maken, kun je het beter serieus doen. Daarnaast, als je hem over je schouder draagt of op een aggressieve manier draagt, heb je een heel effectief wapen. Zoals je kunt zien reis ik de wereld rond, soms in minder jofele gebieden, en een groot statief is soms zeer afschrikwekkend. Ik draag het zo vaak, dat ik heel goed geworden ben in het ronddraaien en rondzwaaien rond mijn lichaam alsof het een ninja nunchaku is.

De “Voor” Foto De “Na” Foto

HDR Tutorial

High Dynamic Range Tutorial

High Dynamic Range Tutorial

De details bij 100%. Een opmerkelijk ding van HDR is het consequente vermogen om goede details op een pixel-bij-pixel schaal te leveren.

Stap 3 – Kijk naar de wereld in HDR

Het is belangrijk om goede kandidaten te kiezen voor HDR-foto’s. Waar ik naar kijk zijn extreme niveau’s in licht in een scene.

De wereld op een nieuwe manier zien

Denk aan die situaties waarin je veel extreem licht en extreem donker ziet, en hoe je die in het echt wel kunt zien, maar waarvan je weet dat als je er een foto van maakt, die er helemaal niet goed uitziet. Daarnaast zou je het ook niet wagen om een foto recht in de zon te maken, toch? Nou, met HDR kan het wel… er gaat een nieuwe wereld voor je open… en hoe meer HDR-foto’s je maakt en bewerkt, hoe meer je zult leren om van licht te houden en de wereld waar we in leven.

In de laatste jaren heb ik kennis genomen van hoe ik de wereld zie en hoe anderen de wereld zien. Het is één van die eeuwenoude vragen: “Is groen voor mij hetzelfde groen als dat van jou? Misschien gebruik jij wel het woord groen, maar wat je ziet is eigenlijk geel!” Nou, die vraag geldt ook voor HDR. Persoonlijk zie ik de wereld in HDR, en dat is de manier hoe ik mijn herinneringen opsla. Ik vind deze foto’s in het geheel prettig om te bewonderen. Ik heb gemerkt dat zo’n 80% van andere mensen ongeveer hetzelfde ervaren. Het lijkt er dan ook op dat het voor verschillend publiek geldt als ik spreek op universiteiten, foto-clubs, congressen en dergelijke. En, als je op dit moment nog steeds aan het lezen bent, dan moet jij de wereld ook zo zien als ik dat doe, en ben je opgewonden dat je eindelijk een venster naar de waarheid en de toekomst van het maken van foto’s hebt gevonden voor de rest van je leven.

Natuurlijk betekent dit dat 20% van de mensen de wereld niet ziet zoals wij. Nog erger, ze vinden HDR-fotografie afgrijselijk. Soms zul je wat mensen van de oude stempel tegenkomen die denken dat nabewerken het werk van de duivel is. Maar, meestal, denk ik dat ze simpelweg de wereld niet zo zien. Zij zien de wereld precies zoals de camera ze uitspuugt. En dat is okee… je kunt ze niet overtuigen… hee, we kunnen niet iedereen blij maken, toch?

Een goed voorbeeld van extreme lichtniveaus

Laten we gaan werken aan een foto die ik maakte van de Space Shuttle tijdens de laatste nacht op het lanceerplatform. We gaan deze jongen stap voor stap doorlopen.

Nu, dit is een heel goed voorbeeld van hoe je brein opnieuw getraind moet worden over lichtniveaus. Onthou, als je in de scene bent, je brein kan het allemaal aan als je ogen over de scene heen schieten. Onthou dit als je rond je eigen huis loopt, of in je buurt, of als je rondrijdt in je stad — je neemt het eigenlijk voor lief hoe je brein de lichtniveaus zo kan filteren op een manier dat je camera dat niet kan.

Stap 4 – Neem je “autobracketed” foto’s en bereid je voor op HDR

Zet je camera in diafragma-voorkeur mode. Dit is belangrijk, want je wilt niet dat de foto’s op verschillende plaatsen minder scherp zijn.

Zet Autobracketing aan. Als je 3 foto’s kunt maken in de “autobracket” , zet die dan op -2, 0, +2. Op mijn Nikon D3x neem ik meestal 5 foto’s op -2, -1, 0, 1, +2. Ik zou liever 3 foto’s maken op -2, 0, and +2, maar deze camera kan alleen stappen van 1 maken. Ik denk dat je zult zien dat deze +2 to -2 omvang goed is voor 95% van de situaties. Een uitzondering, bijvoorbeeld, zou het fotograferen van de binnenkant van een huis zijn dat extreem donker is met vensters die extreem veel licht door laten.

Andere goede werkwijzen:

 • In 95% van de gevallen is het genoeg om van +2 tot -2 te gaan.
 • Stel je camera in op RAW, als dat kan. JPG is okee, maar RAW geeft je meer flexibiliteit later in het proces. RAW-foto’s bevatten veel meer licht-informatie dan een JPEG. Onthou dat als je de foto’s later in Photomatix gaat verwerken de RAW-foto’s niet beter zijn dan JPEG’s.
 • Gebruik een statief, tenzij je de vaste armen hebt van een nieuw model Terminator-robot.
 • Als je geen statief gebruikt is dit niet zo’n groot probleem, want Photomatix kan de foto’s voor je uitlijnen.

Hieronder zie je de vijf foto’s van de Space Shuttle.

HDR Tutorial

De vijf foto's. Deze zijn genomen met 5 verschillenden belichtingen van -2 tot +2.

Stap 5 – Photomatix Pro

Nu is het tijd om Photomatix op te starten en te genieten van de sensuele geneugten van de wereld die HDR heet. Okee, dat was stom. Ik zou dit nooit zeggen in het echte leven… dus denk niet dat ik zo’n soort persoon ben.

Photomatix neemt je foto’s en converteert ze in een HDR-foto. Je kunt dan de foto “tonemappen” en opslaan als een JPEG. Ik zal je door het proces heenloodsen.

Je kunt Photomatix op verschillende manieren draaien:

 • Je kunt een enkele HDR maken van een aantal “autobracketed” foto’s (normaal voor beginners en het grootste deel van deze handleiding)
 • Je kunt een grote batch HDR’s maken als je terugkomt van een fotosessie
 • Je kunt van een enkele RAW-foto een HDR maken

Laten we het eerste eens in detail bekijken. Als Photomatix opgestart is zie je alleen een menu. Merk op dat ik hier Photomatix 4.1 beta gebruik en dat nieuwe versies continu uitkomen, maar latere versies moeten gewoon werken binnen de foutmarge van de volgende screenshots.

Let op: je ziet dat ik 5 JPG’s gebruik. Ik heb Lightroom gebruikt om de 5 RAW’s te converteren naar JPG’s. Je kunt Photomatix gebruiken om de RAW-foto’s te openen, maar dan zal Photomatix de conversie doen. Na gesproken te hebben met de technici van Photomatix, zeggen zij dat het een beetje beter is om de conversie zelf te doen.

HDR Tutorial

Nadat je geklikt hebt op "Load Bracket Photos", kies "Browse" om je foto's te vinden.

HDR Tutorial

Kies de foto's en klik op de foto's en klik dan op "Load".

Kies de foto’s die je mooi vind en klik OK. Je krijgt dan een tweede dialoogvenster te zien. Hierna volgt een uitleg van wat er je allemaal ziet:

Opmerkingen:

 • Als je denkt dat de camera bewogen is, kies “Align Source Images”
 • Als er beweging in de scene was of “ghosting”, kies “Reduce ghosting artifacts”
 • Nu kom je in een ander scherm, waarin je kunt selecteren welk deel van de foto ghosting vertoond.  Daarna kun je kiezen welke foto er gebruikt moet worden in plaats van de “ghost”.
 • Als je geschoten met een hoge ISO-waarde of veel ruis verwacht, kies “Reduce noise”
 • Als je een lens gebruikt of in een situatie zit dat je vervelende chromatische aberratie krijgt (die lelijke paarse en groene lijnen die je soms ziet op 100%), kies dan deze optie om het te minimaliseren.

Er zijn niet veel verkeerde keuzes die je in dit dialoogvenster kunt maken, dus geen paniek.

Preprocess Photomatix

Preprocessing opties laten je een paar keuzes maken die de processing van de foto's beïnvloeden. Geen zorgen, er zijn geen verkeerde keuzes!

Normaal gesproken gebruik ik een statief en een bedrade ontspanner, zodat de camera niet beweegt. Als je de camera met de hand vasthoudt, gebruik dan altijd “Align source images”. Ik krijg verschillende resultaten met de andere keuzes. Ik heb een beter programma om ruis te verminderen en een betere methode in Photoshop voor het verhelpen van “ghosting”. Je kunt spelen met deze opties als je dat wilt natuurlijk. Er zijn niet veel verkeerde keuzes die je kunt maken in dit dialoogvenster, dus raak niet in paniek.

Klik op Preprocess en nu zal je computer gaan draaien als een hele partij computers die een enkel beeld uit een Pixar-film maken. Bedenk dat als je één van de opties hierboven aangevinkt hebt dit langer zal duren.

Iedere foto is anders. Er is geen “goede manier” om de regelaars te plaatsen. Er is echter zeker een “verkeerde” manier om het te doen. Ik weet zeker dat je al eerder slechte HDR-foto’s gezien hebt. Hieronder laat ik zien hoe je je foto er echt psychedelisch kunt laten uitzien. Psychedelisch is goed als dat is wat je wil of als je veel blowende vrienden hebt die van lasershows houden en van je hersenspoelende HDR’s, maar de meeste mensen houden er niet van. Eigenlijk wil ik niet dat je naar mijn oude werk kijkt. Het is een beetje over de top allemaal… ik krimp ineen als ik er aan denk. Kijk gewoon naar het nieuwer spul. Vriendelijk bedankt.

Weet je, ik laat mijn oudere foto’s daar staan om te laten zien hoeveel vooruitgang je kunt maken in zo’n korte tijd. Ik hoop dat dit net zo inspirerend is voor jou als beschamend voor mij.

High Dynamic Range Tutorial

Vrienden laten vrienden geen HDR onder invloed van drugs doen

Hierboven kun je de opties zien die ik gekozen heb. Het is echt teveel van het goede. De belangrijkste instelling is “Light Smoothing”. Verplaats hem niet te ver naar links. Alstublieft! Doe het voor de mensheid.

Hieronder kun je betere instellingen zien. Let erop dat, als je bang bent van al die sliders, je ook de kant-en-klare thumbnails aan de rechterkant kunt gebruiken. De rest van de handleiding beschrijft hoe ik de sliders gebruik.

High Dynamic Range Handleiding

Dit zijn de standaard instellingen in Photomatix. Omdat iedere foto anders is, raad ik je aan om de sliders te leren kennen en ermee te "spelen".

Nu, het is tijd om de aanpassingen te maken die goed zijn voor deze foto in het bijzonder. Onthou, geen van deze instellingen zijn in steen gebeiteld:

 • Strength – Laat deze op 100% staan. We kunnen het later wat verminderen als we één van de originelen erin mixen in Photoshop.
 • Color Saturation – Zet deze op een aanvaardbaar niveau. Zorg dat de kleuren niet oververzadigd raakt. Opnieuw, iedere foto is anders. Er is een verschil tussen kleur die eruit springt en kleur die elektrisch lijkt. Onthou, HDR gaat over licht, niet over oververzadigen!
 • Luminosity – Dit wordt gebruikt voor het “schilderachtige effect”, laten we zeggen. Hoe meer je naar rechts gaat, hoe minder contrast er in de foto komt. Als je merkt dat je veel “halo”-problemen hebt in daglichtfoto’s zal het verplaatsen naar rechts helpen. Een andere manier om daarvan af te komen wordt later beschreven.
 • Microcontrast – Een mysterieuze optie die de details en fluctuaties in kleuren op een kleine schaal helpt. Net als bij de andere opties kun je er mee spelen totdat het goed uitziet en goed voelt.
 • Smoothing – Dit is een belangrijke optie die de “HDR-heid” van de foto bepaald. Hoe meer naar links, hoe psychedelischer.
 • White Point & Black Point – Beweeg deze naar rechts en links totdat de curve in het histogram binnen het hele gebied past. Als het histogram links of rechts teveel afgekapt wordt verlies je licht in de foto, en dat is niet goed.
 • Al die andere opties? Ze zijn interessant, maar eerlijk gezegd gebruik ik ze niet veel. De Micro-smoothing optie kan helpen bij ruis, maar ik gebruik een speciaal ruisverminderings-programma waar we later op terug komen.
High Dynamic Range Handleiding Foto

Ik heb pijlen gebruikt om te wijzen naar de sliders die ik het meest gebruik.

Als je alle opties hebt ingesteld, klik dan op Process en sla het resultaat op. We openen het bestand hierna in Photoshop voor onze opschoonactiviteiten.

Je bent klaar!

Je kunt er een zaak van maken dat je helemaal klaar bent nu! :) Alleen al tot dit punt komen zorgt voor een enorm verschil in je foto’s

Nu, persoonlijk, er zijn nog meer stappen die ik doe. Dit is een serie van gevorderde stappen… een soort van aanraking door de meester die grenst aan het obsessieve. Ik zal deze ook beschrijven op Pagina 3 – Gevorderde stappen, maar onthou dat ze niet nodig zijn.

De volgende stappen beschrijven hoe je de foto’s meer kunt opschonen, ruis onderdrukken, en details verscherpen.

Verder naar Pagina 3 – Gevordere stappen

Will je alle stappen zien waar ik door heen ga? Ga door naar Pagina 3.

Een kleine advertentie

Vind je het erg als ik je vertel over de 11+ uur durende instuctievideo? Als je me dit allemaal wilt zien doen, steeds weer opnieuw, dan is dit je kans… hieronder zie je een kleine voorvertoning. Zie meer op de HDR Video Handleiding pagina!

Volgende stappen

Klik hier om Verder naar Pagina 3 te gaan.

Welcome to STUCK IN CUSTOMS Welcome to my travel photography blog!
Enjoy the daily photos, tips, tutorials & more!
Newsletter Sign Up
The Most Beautiful Newsletter Ever!


x
 • © 2004 - 2014, SIC Media, LLC. All Rights Reserved.